Kuinka moni vanhempi tai huoltaja kysyy koululaiselta tai päiväkodissa olleelta lapselta, mitä tänään oli ruokana? Maistuiko ruoka? Jos ei maistunut, niin tuliko vatsa kuitenkin täyteen? Kenen kanssa istuit ruokapöydässä? Sujuiko ruokailu hyvin? Juttelitteko siinä samalla? Mikä on sinun suosikkiruokasi?
Joskus on tullut kyselyjä vanhemmilta, että onko päivän ruoasta saatavilla reseptiä, koska se on lapsen lempiruokaa. Ja kuulemma vanhemmat eivät osaa tehdä siitä yhtä hyvää kuin mitä se koulussa on. Joskus on selvitetty keittiöltä, että mitähän siinä välipalalla tarjolla olleessa keltaisessa kiisselissä oli. Varovasti erilaisia ruokia syövä lapsi oli sitä maistanut ja hyväksi havainnut. Samaa pitäisi saada myös kotona!
Käsi ylös kuinka moni aikuinen muistaa edelleen kouluaikaisen suosikki- tai inhokkiruokansa? Kuinka moni aikuinen on kertonut koululaiselle, että silloin kun itse oli koulussa, niin ruoka oli ihan kamalaa? Kaikki ruoka piti syödä mitä lautaselle oli annosteltu, muuten opettaja tai keittiön työntekijät olivat kiukkuisia. Ruokia jemmattiin milloin pulpettiin, milloin lautasliinan sisään tai jopa taskuihin, kun niitä ei pystynyt syömään, mutta roskiinkaan ei voinut laittaa. Tilliliha, kanaviillokki ja lihakastike läskinpalojen kera ovat vakioruokia kun kouluruokaa muistellaan ja kerrotaan mitkä ruoat eivät maistuneet. On kuulunut myös tarinaa, että sellaisena päivänä kun oppilaan mielestä koulussa oli inhokkiruokaa, niin yllättäen kuume nousi vain ja ainoastaan juuri sille päivälle.
Oliko kaikki kouluruoat silloin aikanaan kuitenkaan ihan kamalia? Muistatko vielä mitä kaikkia ruokia koulussa syötiin? Makaronipataa, puuroja, keittoja, kalapuikkoja ja tottakai pinaattilättyjä. Makkaraakin taisi olla jossain ruoassa. Pinaattilättyjen lisukkeista voidaan olla montaa mieltä. Oliko se kouluruoka sittenkään niin kamalaa? Kuinka moni on sanonut koululaiselle, että kun minä olin koulussa, osa ruoista oli ihan parhaita ja osa oli sellaisia, jotka eivät olleet ihan suosikkeja, mutta söin niitä kuitenkin, jotta jaksan koko koulupäivän?
Ruoka herättää aina tunteita. Olisi hienoa, että se herättäisi aina positiivisia tunteita, ruokailoa. Näin ei kuitenkaan aina ole. Tehkäämme aikuisina kaikkemme sen eteen, että niin kouluissa, päiväkodeissa kuin kotonakin ruoasta puhutaan positiivisesti ja tutkitaan ja maistellaan erilaisia ruokia avoimin mielin. Sieltä voi löytyä uusia suosikkiruokia.
Susanna Suorauha
ruokapalveluasiantuntija, Seinäjoen kaupunki
044 754 1764, susanna.suorauha@seinajoki.fi
Vinkkejä ruokailon ja -rohkeuden lisäämiseen löytyy osoitteesta: www.neuvokasperhe.fi/syominen/ruokailo-ja-rohkeus